Hoe goed scoort jouw bank op milieu en dierenwelzijn?

Je bent super goed bezig, let op wat je koopt, probeert duurzaam te leven en elke vorm van dierenleed te voorkomen. Maar ondertussen investeren banken (met jouw geld) volop in bedrijven die gigantisch veel dierenleed veroorzaken. Traditionele banken als Rabobank, ABN AMRO en ING pompen jaarlijks miljarden euro’s richting de vlees- en zuivelindustrie. Denk hierbij aan bedrijven als: boeren, vlees- en zuivelverwerkers, veevoerbedrijven, fastfoodketens en supermarkten. Deze investeringen gaan gepaard met ontbossing, risico’s voor de volksgezondheid en helaas ook veel dierenleed.

 

De toekomstvisie van diverse banken

Helaas zijn er op dit moment weinig positieve veranderingen te bekennen bij grote banken als Rabobank, ABN AMRO en ING. Mocht je hier momenteel bankieren, lees dan even verder en overweeg eens over te stappen naar een bank met een duurzamere en diervriendelijke toekomstvisie. Vaak zijn de overstap services van bank naar bank erg goed geregeld en is de impact enorm.

 

Bunq introduceerde een paar jaar geleden “freedom of choice” hiermee leggen ze de keus bij de consument, waarmee jij zelf kan bepalen waar je wel en niet in wilt investeren. Super helder en een mooie stap in de goede richting. Ook vermijden ze investeringen in de productie van vlees en zuivel, maar hebben nog geen concreet plan om naar een meer plantaardige toekomst toe te werken. Kies je bij Bunq voor een “easy green” rekening, dan plant je 1 boom per 100 euro die je uitgeeft, kan je kiezen voor een metalen bankpas en bankier je binnen 2 jaar volledig klimaatneutraal.

 

ASN, SNS en Regiobank, allemaal merken van moederbedrijf Volksbank, voeren hetzelfde duurzaamheidsbeleid. Zo focussen ze zich actief op meer biodiversiteit, klimaat, mensenrechten en duurzaam wonen. Ook scoren ze volgens de Eerlijke Bankwijzer  samen met Triodos het best als het gaat om dierenwelzijn, duurzaamheid en transparantie. 

 

Van oudsher is Triodos al dé duurzame bank van Nederland. Sinds 1980 investeren ze in duurzame initiatieven als schone energie, gezondere voeding waar dierenwelzijn centraal staat en het voorkomen van voedselverspilling. De missie van Triodos is om het geld van klanten te laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Kortom wij zijn fan!

 

De bank die echt super slecht scoort is Van Lanschot. Op een cijfer van 1 tot 10 scoren ze een 2 op dierenwelzijn en een 3 op klimaatverandering. Wij willen hier verder niet teveel woorden aan vuil maken, maar mocht je hier bankieren, wegwezen! 

 

Kortom bij welke bank kun je het beste bankieren?

In het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer scoren 3 banken redelijk goed: Dit zijn de Triodos bank, De Volksbank en Bunq. Zij investeren amper in de zuivel- en vleesindustrie. Triodos heeft als enige echt een strategie om over te schakelen naar een plantaardige toekomst. Wil je zoveel mogelijk doen om cruelty free te leven? Overweeg dan eens om van bank te switchen. Dit is letterlijk een gevalletje “vote with your money” met grote positieve gevolgen. 

 

We hebben hieronder een lijstje gemaakt met banken die het best scoren op duurzaamheid, klimaatverandering en dierenwelzijn volgens de Eerlijke Bankwijzer

 

Cruf Approved

  • De Volksbank
  • Triodos
  • Bunq


Not Approved

  • Rabobank
  • ING
  • ABN Amro
  • NIBC
  • Van Lanschot

  

Heb je vragen of twijfel je of jouw bank in lijn is met jou persoonlijke waardes? We helpen je graag om een weloverwogen keuze te maken. Stuur een mailtje of een whatsapp ons!